Nezařazené

Alergie na fruktózu: příznaky, příčiny a léčba nesnášenlivosti

Příznaky se liší individuálně a závisí mimo jiné na tom, kolik fruktózy jste užívala. Je také důležité, jaké jiné potraviny jste užívali společně s fruktózou. Pokud je důvodné podezření, doktor vás může vyzkoušet na intoleranci fruktózy.
jahody borůvky maliny
Symptomy nesnášenlivosti jsou:

●     bolení břicha
●     nevolnost
●     tlak nebo plnost
●     nadýmání
●     průjem

Fruktóza, nebo hovorově ovocný cukr, se nenachází pouze v ovoci, ale (někdy) i v:

●     sušené ovoce
●     med
●     Cukrovinky, cereální tyčinky
●     Ovocné šťávy a nealkoholické nápoje
●     stejně jako sladké pomazánky

U lidí s alergií na fruktózu se postrádají látky, které transportují fruktózu do krve metabolickým procesem. To znamená, že fruktóza nemůže být (zcela) metabolizována, stejně jako u jiných lidí. Místo toho rozkládají cukr bakterie žaludku. Toto vytváří plyny, které zase způsobují plynatost a nepohodlí.

●     Nejběžnějším typy intolerance fruktózy se nedědí. Dojde k ní v určitém okamžiku v průběhu života. Pokud je alergie rozpoznatelná až v dospělosti, obvykle trvá celý život.
●     dědičné alergie na fruktózu jsou mnohem méně časté , ale také problematické. Lidé takto alergičtí nemohou během svého života konzumovat potraviny obsahující fruktózu.

Lidé, kteří trpí intolerancí fruktózy, mohou za určitých okolností a s mírou konzumovat ovoce, zeleninu, med a další důležité potraviny.

●     Malé množství fruktózy není pro trávení velký problém.
●     Doporučuje se také, aby se na prázdný žaludek nejedla potravina obsahující fruktózu.
●     Potraviny, které obsahují kromě fruktózy i glukózu, jsou také stravitelné. Glukóza stimuluje zpracování fruktózy. Například banány nejsou vůbec problémem.
 

med ve sklenicích
Způsob léčby, který můžete vyzkoušet

Chcete-li fruktózu učinit více kompatibilní s tělem, můžete zkusit metodu v následujících krocích:
1. V první fázi se pokuste konzumovat co nejméně potravin obsahujících fruktózu co možná dva až čtyři týdny. To umožní trávení uklidnit a normalizovat. Fáze by však neměla trvat déle. Pokud nebudete příliš dlouho konzumovat fruktózu, vaše tělo postupně zapomene rozpouštět cukr.
2. Ve zkušební fázi můžete vyzkoušet, které potraviny můžete strávit a v jaké míře nebo které nelze strávit. Nejprve zkuste malé množství. Pokud máte potíže, víte přesně, odkud pochází a vy můžete vyvodit závěry.
3. Nyní můžete změnit stravu zpět na více fruktózy v dlouhodobém horizontu. Můžete postupně zvyšovat množství fruktózy, kterou konzumujete. Zkušenosti z testovací fáze vám zde pomohou. Tím, že si postupně zvyknete, můžete zvýšit svou toleranci.

You may also like...