Je libo maďarskou papriku čerstvou, nebo jako koření

Odkud paprika pochází – do Evropy se pravděpodobně dostaly papriky až díky výpravě Kryštofa Kolumba, ten údajně dovezl semena této rostliny nejprve do Španělska a odtud se pak papriky rozšířily do jiných evropských zemí. U nás již byla známa v době renesance a postupem času se začala pěstovat i na velmi úrodné půdě, s výjimečným kontinentálním podnebím v Maďarsku (tehdejších Uhrách).

mletá paprika

Které oblasti jsou vyhlášenou pěstitelskou oblastí paprik – velmi dobře se této zelenině daří tam, kde se slunce opírá do zemské pevniny v průběhu dne mnoho hodin, kde je zároveň velmi teplo s minimálními extrémními výkyvy počasí. Dobrý předpoklad pro úspěšné pěstování má Španělsko a také zmiňované Maďarsko. Maďaři těží ze své výhodné polohy uprostřed Evropy, kam tolik nezasahují, jako v západní Evropě, přechody západních studených front, a kde je v létě větší teplo, než na našem území.

pohled na Budapest

Veškerá zelenina i ovoce tu mají kromě příznivého počasí i dobrý zdroj živin z úrodné půdy, navíc většinu této země tvoří nížina, takže se pole snáze obdělávají. Daří se tu všem odrůdám paprik včetně těch nejpálivějších chilli papriček a zralé plody se sklízí buď k přímé konzumaci, anebo se z nich vyrábí světoznámé a vyhlášené koření.

Maďarská paprika M pochoutky je tedy pojmem v kuchyních mnoha zemí světa, ačkoli z této oblasti pravděpodobně vůbec nepochází. Podstatné však je, že se jedná o zeleninu a koření velmi kvalitní, bohatou na výživové prvky, velmi chuťově pestrou a výraznou, bez níž si stěží dokážeme představit třeba takový fazolový guláš.

Do Maďarska se můžete vydat na dovolenou, je tu opravdu krásně, třeba u „maďarského moře“ – u Balatonu, kde lze také zakoupit ovoce a zeleninu na tržnicích, ovšem pokud milujete papriku jako koření, můžete ji mít ze specializovaných obchodů, které zajišťují prodej tohoto exportního zboží.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

You may also like...